Vítězní terčovci

Autor: Kersten Opitz · 10.1.2008 · Článek #179 ·

Díky redakci AKVARISTA.CZ se mi dostala do ruky tato kniha z vydavatelství Cichlid Press s názvem "Vítězní terčovci" s podtitulem "Umění výběru, šlechtěni a vystavovaní terčovců". Svým obsahem je odlišná od dosud v Evropě publikovaných knih.

Úvod


Na úvod autoři krátce popisují historii popisu druhů terčovců v přírodě. Počínaje popisem Symphysodon discus Heckel v roce 1840 JOHANNEM JACOBEN HECKLEM, konče revizí rodu Symphysodon v roce 1960, kterou publikoval Leonard Schultz. Škoda že kniha nebyla dokončena později, protože by tato kapitola mohla obsahovat také nejnovější revize rodu Symphysodon, kterou publikoval K. Ready. Nebo ještě lépe novější (z roku 2007), publikovanou Heiko Bleherem. V této kapitole je popsána též historie nejdůležitějších chovatelských forem terčovců, jako je například tyrkysová forma Jacka Watlleye či Pidgeon Blood Kitti Phanaittiho.

Soutěžní kategorie terčovců


Tato kapitola byla pro mne, jako pořadatele Českých šampionátů chovatelů terčovců a Evropského šampionátu chovatelů terčovců, nejzajímavější. Autoři tu popisují kategorie, do kterých se zařazují při soutěžích v Asii terčovci a které jsou odlišné od soutěžních kategorií v Evropě. Asijské kategorie jsou více přizpůsobené vzhledu ryb a jsou přizpůsobovány nově vznikajícím chovatelským formám terčovců.

Zde je přehled jednotlivých kategorií:

Celoplošně vybarvený terčovec
- celoplošně modrý/zelený
- celoplošně červený/hnědý
- celoplošně žlutý
- v Evropě je také tato kategorie celoplošně vybarvené tyrkysové ryby jako je Blue Diamond. Celoplošně červení terčovci jsou zařazováni do vlastní kategorie a celoplošně žlutí do Otevřené kategorie

Pruhovaný terčovec
- silné/tlusté pruhy
- tenké pruhy
- při Evropských soutěžích se tato kategorie nerozděluje dle tloušťky vertikálního pruhování

Vzorovaný terčovec
- do této kategorie se zařazují terčovci s různými variantami pruhování, např. Ring Leopard, kde pigmentace vytváří kroužky, Tiger Stripe se svislými pruhy, Checkerboard a pod.
- terčovci zařazovaní v Asii do této kategorie bývají v Evropě hodnoceni v kategorii Pruhovaný terčovec nebo v otevřená třída

Tečkovaný terčovec
- tato kategorie je stejná jak v Asii tak i v Evropě

Albino
- do této kategorie jsou v Asii zařazovány ryby bez černých pigmentů a s červenou nebo kaštanovou panenkou oka. Jsou to například varianty Golden Albino, Blue Diamond Albino a pod.

Otevřená třída
- sem bývají stejně jako u nás zařazovány ryby, které nelze zařadit do jiných kategorií, většinou jsou to nově vytvořené chovatelské formy terčovců. Zajímavé je, že v Asii do této kategorie patří Snake Skin, který v Evropě má vlastní kategorii.

Přírodní formy
- stejně jako všude, pokud se vystavují přírodní formy, jsou rozdělené na jednotlivé varianty - heckel, zelený, hnědý a modrý terčovec.

Výběr kvalitních ryb na výstavu


V této kapitole autoři radí čtenářům, jak vybrat nejvhodnější ryby na výstavu dle hesla "vítězství není dílem náhody ale přísné selekce", počínaje nákupem mladých ryb přes znalost původu ryb, zdraví až po vzhled. Chovatel má tuto kapitolu bohatě ilustrovanou příklady, na co má u ryb hledět a co by ji mělo vyřadit z další přípravy na soutěže.

Prostředí a výživa


Důležitým faktorem pro zdárnou přípravu ryby na výstavy a soutěže je vhodné prostředí, ve kterém jsou ryby chovány a jejich výživa. Výčet kapitol a podkapitol je výmluvný sám za sebe.

Vhodné prostředí pro terčovce
- vhodná voda
- ryby k terčovcům
- rostliny do nádrže v akváriích

Výživa ryb
- bílkoviny
- tuky
- uhlohydráty
- vitaminy
- přírodní doplňky stravy k vybarvovaní ryb
- minerální látky
- ostatní přísady do krmiva
- živé krmení

Následuje permanentní selekce nejlepších ryb.

Umělý odchov potěru


V této kapitole je velmi podrobně rozepsán umělý odchov potěru bez rodičů - jev poměrně běžný u asijských chovatelů.

- proč odchovávat uměle
- mylné představy o umělém odchovu
- přehled postupu umělého odchovu
- vybavení
- příprava
- postup krok za krokem

Základy genetiky pro chov terčovců


Podobné kapitoly by měla obsahovat každá kniha o chovu terčovců a každý chovatel by se touto problematikou měl zabývat vážněji - minimálně do té doby, než se pustí do odchovu terčovců. Autoři zde popisují základní pravidla genetiky a na příkladech vysvětlují, jaké varianty mohou vzniknout křížením dvou barevných variant po několik generací a jak lze tímto způsobem a přísnou selekcí odchovat rybu s požadovanými vlastnostmi jako je barva očí, vzoru a vybarvení.

Honba za novou variantou


V posledních letech došlo k výrazným změnám v množství různých nových barevných variant. Autoři v několika detailních studiích popisují historii a způsoby křížení několika nejznámějších variant. A to konkrétně tyrkys, Blue Diamond, plošně červený, Pigeon Blood, zlatý, Snake Skin, Leopard, Ring Leopard, Leopard Snake Skin, Ghost, Snow White, Albino.

Metody a měřítka hodnocení terčovců při soutěžích


Zde jsou popsány body, dle kterých se ryby hodnotí a na které se posuzovatelé zaměřují. Hlavni záporné znaky a základní měřítka jednotlivých hodnotících bodu autoři čtenáři demonstruji na fotografiích či na kresbách tak že nezkušený chovatel si muže udělat jasnou představu zda jeho ryba splňuje ideální podmínky do soutěží.

Galerie vítězů


V závěrečné, spíše obrázkově pojaté části, jsou zobrazeni vítězové z různých
šampionátů v Asii a v Evropě.


[b
Trophy discus
Dick Au
Sun See Seng
Francesco Denitto
Cichlid Press 2007
POB 13608 El Paso Texas USA
www.cichlidpress.com
ISBN - 978-1-932892-04-8]Už samo složení trojice autorů je velmi zajímavé. Všichni tři mají bohaté zkušenosti ze soutěžních výstav terčovců, s přípravou ryb na tyto výstavy a v neposlední řadě s cíleným chovem, zaměřeným právě na úspěchy na těchto akcích. Všichni tři spoluautoři jsou uznávanými odborníky.

Akvarista zde nachází množství dosud nikde nepublikovaných informací, které při podrobném prostudování mohou významně obohatit i velmi zkušené chovatele. Pozorný čtenář získá velmi cenné informace ze vzniku některých barevných forem terčovců a s postupy jejich šlechtění. Je velmi cenným zdrojem informací pro profesionální i amatérské chovatele a rozhodčí na soutěžních výstavách.

Rozhodně se nejedná o základní učebnici akvaristiky nebo chovu těchto "králů sladkovodní akvaristiky". Zkušeným chovatelům pomůže rozšířit jejich znalosti z genetiky, může pomoci v pohledu na kvalitu jedinců i chovných skupin, výběru chovného materiálu a při nákupu nových ryb určených k chovu. Jistě zaujme i kapitola o umělém odchovu.

Široká akvaristická veřejnost se zde blíže seznámí s barevnými formami, jejich názvy, odlišností které jsou mezi evropským a asijským pohledem a může být zdrojem pro pochopení mnoha otázek, které si klade návštěvník výstavy nebo profesionální chovatel. Ilustrační fotografie pomohou naučit se rozeznat skutečně kvalitní ryby.

Jak už ze stručného popisu obsahu knihy vyplývá, dostává se čtenářům do rukou zcela unikání, vyjímečná publikace, která by neměla chybět v žádné knihovně chovatele nebo obdivovatele terčovců.


Za laskavé poskytnutí knihy k recenzi děkujeme nakladatelství Cichlid Press (http://www.cichlidpress.com)!

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.