Podzimní Brno – zase plno

Autor: Pavel Mžourek · 22.10.2007 · Článek #160 ·

Pavel Mžourek, s přispěním Martiny Čížkové

"V Brně se nám rozjeli", takto by šly nazvat obě letošní akce brněnského spolku Cyperus. O jarní mimořádné akci k 100. výročí jsme psali již před půl rokem (ČLÁNEK: 100 let je jen jednou). Teď přišel čas na další přednáškovou akci, kterou bez obav můžeme nazvat tradiční - v sobotu 20. října se konal Akvaristický podzim – Brno 2007.

Stejně jako loni přednášky probíhaly v příjemném prostředí brněnského Partner centra v blízkosti výstaviště. I když třeba dodat, že prostory dostupné v Partner centru začínají být malé. Nechme se od pořadatelů překvapit, jaké budou mít ambice na podzim 2008.

Občerstvovna

Autor: Pavel Mžourek

Vyčerpávající přednášky českých akvaristů probíhaly přes celý den. Oproti programu je zde uvádíme tak, v jakém pořadí byly odpřednášeny:

RNDr. Jiří Vítek, CSc., Jaroslav Kadlec: Rod Aphyosemion - biologie, ekologie, chov a fotogalerie
Projevem profesionální byla první přednáška Jiřího Vítka, která byla vypracována společně s naším nejvýznamnějším, bohužel již zesnulým halančíkářem Jardou Kadlecem.

Seznámeni jsme byli s rodem Aphyosemion a jeho několika podrody s jejich typickými zástupci. Několik fotografií a základní parametry vody prezentovaly přirozené bitopy halančíků rodu Aphyosemion. Pomocí animací bylo názorně prezentováno i chování a život druhů v rámci jednoho stanoviště. Rybky jsme v rámci počítačové animace i nakrmili tou správnou potravou a nechali vytřít a vyvíjet. Nakonec bylo představeno nově vydané CD o rodu Aphyosemion a prezentovány krásné fotky pana Kadlece.

CD: Jiří Vítek, Jaroslav Kadlec a spolupracovníci:
H A L A N Č Í C I 2, A f r i k a 1: R O D A P H Y O S E M I O N.
JIŘÍ VÍTEK - nakladatelství a vydavatelství CD-publikací,
edice: HOBBY KOMPENDIUM - SLADKOVODNÍ AKVÁRIUM II,
CD-ROM, verze 2.1, Brno 2007

RNDr. Jiří Vítek, CSc.

Autor: Pavel Mžourek

Ing.Vlado Fábry: Francouzská Guyana (film a prezentace)
Vlado nad promítanými fotografiemi napřed vyprávěl o cestě po Francouzské Guyaně v Jižní Americe, následně jsme se do této oblasti podívali prostředníctvím jeho filmu. Halančíkáři mohli být potěšeni ukázkou konkrétních biotopů jihoamerických halančíků, objevily se i záběry krevetek, nepopsané krásné cichlidky Nannacara, žabičky a hadi i start vesmírné rakety.

Plný sál, v popředí Ing.Vlado Fábry

Autor: Pavel Mžourek

MUDr.Vladko Bydžovský: Drobnoústky
Zanícený Vladko se příjemně rozpovídal o chovu drobnoústek. Samozřejmě z vlastní zkušenosti popovídal o vhodnosti akvárií, rostlin a ideálních spoluobyvatelích. Doporučil vhodnou potravu i vodu. Podmínky pro chov doplnil i podrobně popsanými tipy pro odchovy. Fotografie předvedly variabilitu druhů a Vladko popsal i rozdíly nejen ve zbarvení, ale např. i chování.

MUDr.Vladko Bydžovský

Autor: Pavel Mžourek

RNDr.Roman Slaboch: Zajímavosti z jihoamerických lokalit akvarijních ryb
Roman do jedné přednášky shrnul informace o nejzajímavějších lokalitách navštívených během několika cest po Jižní Americe. Typické snímky míst byly doplněny parametry vody a přímo na lokalitě pořízeným snímkem většinou živorodé rybky, doplněné často nějakou perličkou z vlastního chovu. Tzv. "endlerky" z Venezuely, které se díky Romanovi rozšířily v nádržích našich akvaristů, jsme konečně mohli vidět na snímku pořízeném u stanoviště i samotné místo odchytu. Mnoho akvaristů možná ví, jak si žijí divoké "gupky" v přirozeném prostředí, ale někteří se konečně dozvěděli, jaké konrkétní extrémní hodnoty vody zde opravdu panují.

RNDr.Roman Slaboch

Autor: Pavel Mžourek

Jan Burzanovský: Hledání kolébky cichlid
Honza se natolik zajímal o skaláry, až se dostal k cichlidám a následně k náročné historické vědě. Zopakoval vývoj kontinentů Země před miliony let a nastínil souvislosti s vývojem cihlid i závěry pro současnost. Mohli jsme vidět, jak byla spojena Jižní Amerika s Afrikou i dalšími částmi kontinentů a jak asi vypadala někdy dávno Amazonka a kde by mohla ležet ona kolébka cichlid, které jsme také viděli na několika snímcích zkamenělin.

Petr Dvořák a Honza Burzanovský - poděkování po přednášce, litrovka Tetra Minu jako dárek

Autor: Pavel Mžourek

Během přestávek probíhala i "miniburza". Termotašky byly povinnou výbavou, pro mě až překvapivě, u velkého množství přítomných akvaristů.

Momentka z miniburzy - prohlídka nabízených ryb.

Autor: Pavel Mžourek

Melanotaenia splendida australis - 10 kusů :-)

Autor: Pavel Mžourek

Paví očka, taktéž jedna z ryb, která se objevila v "pytlíku" mezi akvaristy.

Autor: Pavel Mžourek

Celou akci (příhodnější označení by bylo "setkání") provázela až nezvykle dobrá, přátelská i komunikativní nálada. Zastoupeno bylo mnoho lidí ze známých klubů z Prahy, Plzně, Žďáru, Rychnova, Brna i ze Slovenska. Opominul-li jsem některé lokality, nechť mi odpustí – neznám osobně všechny… přeci jen nás tam bylo asi 70 akvaristů, někteří i s příslušností k několika klubům nejen z různých lokalit/měst, ale i s rozdílným zaměřením.

Blíže popisovat tuto povedenou akci nemá smysl. Kdo nebyl, propásl jedinečnou příležitost poznat a popovídat si s akvaristy opravdu z různých "koutů" nejen naší vlasti a poslechnout si pět zajímavých přednášek, jejichž konkrétní obsah ať zůstane skryt. Třeba si nenecháte ujít příští setkání...

Akvaristé z ČR (vlevo) a ze Slovenska - klub.akva.sk(vpravo)

Autor: Pavel Mžourek

Diskutující hloučky se tvořily mezi každou přednáškou.

Autor: Pavel Mžourek

Dovolím si jen jednu menší výtku některým přednášejícím – při přednesu je lepší mluvit k obecenstvu, nikoliv do plátna promítačky. I přes tento drobný nedostatek, který celkové hodnocení změnilo z "1 s hvězdičkou", mě nechává dát na vysvědčení akce "jedničku".

I akvaristé mají smysl pro "humor"... Jan Jochman a jako oběť Honza Burzanovský

Autor: Pavel Mžourek

Na shledanou na dalším setkání! (pozor, již 2.11.2007 probíhá přátelské posezení v Praze, přijďte si popovídat, vyměnit informace či přebytky rostlin; detaily sledujte v kalendáři na našich stránkách).

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.