Nápady pro CO2

Autor: Pavel Mžourek · 30.12.2004 · Článek #16 ·

Autor: Libor Mikšík (prosím autora, ať se ozve na info@akvarista.cz)

Jelikož zastávám názor, že akvárium by mělo být estetickou částí obytného prostoru, nutně mně z toho vychází dobře prosperující "kytky" v něm. Tím pádem došlo i u mě k aplikaci CO2 do nádrží. Rovnou jsem začal s tlakovou láhví (has. přístroj 2,5 kg), dlouhodobým testem CO2 EHEIM, redukční armaturou MINI DAVE (koupeno ve Svářecích potřebách), solenoidovým ventilem (REGADA 2VE2M, WWW.gas-as.cz) řízeným přes běžné spínací hodiny a nastal problém s jehlovým ventilem trošku slušné velikosti a jemně regulovatelném průtoku. Po několika poměrně neúspěšných pokusech s úpravou a aplikací různých miniaturních armatur ať už přímo pro akvaristiku nebo pro kapkové zavlažování mne osvítil duch svatý. Použil jsem část nejběžnějšího zapalovače (ani náhodou nemusí být nový), cena do 10,-Kč, a během 2 hodin ji upravil k obrazu svému. Cenové náklady jsou prakticky nulové, velikost miniaturní, tím i možnost umístění co nejblíže vyústění do akvária s následnou rychlejší reakcí na regulaci, regulační schopnost díky jemnému závitu vřetene obdivuhodná a zatím slouží bezchybně (2 měsíce). Ještě k té regulaci, vzhledem ke stoupání závitu vřetene 0,5 mm a obvodu regulačního ozubeného kolečka cca 22 mm lze bez problémů při pootočení vřetene o 1 mm dosáhnout zdvihu kuželky 0,02 mm a při přilepení ovládací páčky na rozetku je při stejném pootočení zdvih poloviční tedy 10 µm což je pomalu až příliš jemné. Při použití mého dalšího "vynálezu" a výšce vodního sloupce v akváriu 50 cm nemají plynové bublinky, spíše "mlha", šanci dosáhnout hladiny. Malůvka, kterou Vám zasílám je pouze ilustrační, nepodstatné detaily byly vypuštěny, v žádném případě není v měřítku a přesto mně její nákres trval mnohonásobně déle než vlastní výroba.

Vynález č. 2 - když už jsem jemně reguloval množství CO2, potřeboval jsem ho nějak dopravit do vody. Komerční rozprašovače, pečlivě vybírané, lipová dřívka, filtrační frity, pískovcové úlomky, kousky brusných kotoučů, mne neuspokojily. Vzal jsem tedy běžnou plastovou hadičku používanou v akvaristice k rozvodu vzduchu, roztáhl jsem za tepla pomocí běžných špičatých elektrikářských kleští její vnitřní průměr a docela prostě jsem do ní vsadil filtr z cigarety zbavený ochranného papíru. Znovu ohřál a pomocí drátku o o cca 0.5 mm jsem tuto partii hadičky poměrně brutálně zaškrtil. Při zkusmém profukování mi lezly oči z důlků. Provrtal jsem kousek uhlí, mám černé dno, nasadil jsem do něj rozvodnou hadičku a hodil do akvária. Výsledek jsem popsal výše. Jeden vajgl stačí minimálně na dvě vzduchové vyústky.
[odstavec]Poslední zjištění: elmag. ventil je lepší použít trojcestný, který při uzavření spojí prostor hadičky s atmosférou a tím by nemělo docházet k rozpouštění CO2 a "zvedání hladiny" v hadičce, což je můj případ. Žádná zpětná armatura tomu nedokáže zabránit, 12 hodin je příliš dlouhá doba.
[odstavec]Výše uvedenou regulaci dávkování CO2 by mohli spíše ocenit majitelé menších nádrží. Já v mých dvou 400 a 700l nádržích mám "jehlové" ventilky poměrně dost otevřené.

Pro upřesnění: Do 700 l (200x65x65cm) peru 2x150W HQI + 2x40W teple bílé zářivky - výbojky jsou instalovány v reflektorech koupených v OBI jako sada halog. reflektoru 250W (okolo 400,-Kč), nutná výměna patice a úprava tělesa. Dnes bych šel na 2x75 W. Nejoptimálnější by byl zářivkový most, ale vzhledem k velmi omezenému manipulačnímu prostoru nad hladinou, akvárium je "zabudováno" v bývalé obvodové zdi, jsem použil popsanou variantu a výše uvedené osvětlení je zapuštěno mezi ocelové překlady.
[odstavec]Nad čtyřstovkou (120x60x60cm) je v horním krytu instalováno 2x36W + 1x30W, vše s reflektory. V obou nádržích koketuji s PMMD, ale s citem, cca 1ml/100l.
[odstavec]Problém mám snad se všemi druhy řas, i když v poslední době se mně zdá, že jsou na ústupu. Rostliny reagují velmi uspokojivě, obdivuhodně rostou echinodorusy. To co mně bylo prodáno jako mateční rostliny o výšce cca 30 cm a ujištěním, že už se nehnou, musím každý týden zbavovat přibližně jednoho až dvou listů o celkové délce s řapíkem asi 65 cm. Vlastní čepel listu, která mi úspěšně stíní, má přibližné rozměry 12-15x15-22cm.

Nevnucuji, ale doporučuji vyzkoušet alespoň "vzduchovátko".

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.