Tropické moře v Butovicích I. – korálové ryby

Autor: Roman Rak · 4.5.2007 · Článek #126 ·

Dokument obsahuje interaktivní galerii, prohlédněte si ji na www.akvarista.cz.

Dokument obsahuje interaktivní anketu, hlasujte na www.akvarista.cz.

Mořská akvária v Galerii Butovice již patří k Praze stejně, jako stálá výstava Mořský svět na holešovickém výstavišti. Jsou náhodnou zastávkou všech nakupujících v tomto obchodním centru, stejně jako cílem mnoha víekendových výletů rodin s malými dětmi, aby se podívali na pravidelné úterní či sobotní krmení ryb potápěčem. O fenoménu mořské akvaristiky v nákupním centru jsme si povídali s technickým manažerem Galerie Butovice Patrikem Packunem z firmy Donaldsons a.s.

Patrik Packun - technický manager Galerie Butovice.

Autor: Roman Rak

Patriku, jaká je vaše role coby technického manažera ve vztahu k obřím mořským nádržím umístěných poblíž eskalátorů a mořským akváriím v Café Aquarium?
Obecně mám na starost tzv. facility management. Jinými slovy – kompletní zajištění chodu celého areálu Galerie Butovice – například ventilace, klimatizace, osvětlení, úklidová a bezpečnostní služba apod. Akvária je nutné vnímat jako rozsáhlý technologický celek. Protože jejich údržba je značně specializovaná služba, najímáme si ji z venku, tedy outsourcujeme. K mým zodpovědnostem patří výběr dodavatelů, jejich řízení a kontrola, tvorba rozpočtu a všechny další finanční aspekty. Tedy i péče o specializovanou firmu, starající se o chod našich nádrží.

Hned při vchodu do Galerie Butovice se setkáváme s první nádrží. Je architektonickým prvkem baru Café Aquarium, má 720 l, úctyhodnou délku 3,6 m a obývá ji 22 ks terčovců. Oproti ostatním nádržím je tato netypická, protože je v celém areálu jediná sladkovodní.

Autor: Roman Rak

Jak vznikl nápad umístit mořská akvária do Galerie? Kdo je původcem, otcem myšlenky obřích mořských akvárií jako marketingového nástroje a lákadla pro obchodní centrum?
Vybudování a hlavně provoz obrovských mořských akvárií bylo spojeno s odlišením našeho nákupního centra od jiných podobných. Mořské ryby, ať už korálové v horní nádrži, nebo dravci ve spodní, se staly lákadlem pro naše zákazníky i náhodné kolemjdoucí. A nejen to. Je to zároveň místo relaxace od každodenního uspěchaného shonu, včetně nákupů, místo lidského poznání a vzdělávání. Objem kolem 40 000 litrů každé ze dvou hlavních nádrží dává zcela jiné biotopní i technické možnosti než chov mořských živočichů v běžných nádržích o několika stovkách litrů. Akvária byla součástí architektonické i stavební projekce, neboť jejich obrovská váha i s nezbytným technologickým zázemím představuje přes sto tun rozložených na relativně malé ploše.

Patrik Packun – průvodce butovickým mořem.

Autor: Roman Rak

Kdo architektonicky řešil celkovou kompozici akvárií v Galerii, kdo byl dodavatel, jaké jsou technické parametry nádrží?
Autorem architektonického návrhu je ateliér Loxia, realizátorem pak firma 3D H. Opláštění nádrží řešila a dodala firma Sipral. Akvária byla opláštěna skleněnou fasádou v modré barvě, která navozuje iluzi moře a ve které je umístěno i technologické zázemí.

Mořská hostina v obou nádržích je nezapomenutelným zážitkem jak pro malé tak velké. Rybky se z celého prostoru nádrže koncentrují do okolí potápěče a jsou pastvou pro oči - svou barevností i svými tvary.

Autor: Roman Rak

Každá nádrž má rozměry 14,5 (délka) x 1,85 (výška) x 1,4 (hloubka) m. Tloušťka stěny akvária je 7 cm. V každé nádrži je kolem 800 kg pravé korálové drtě, 1350 kg mořské soli. Samotné nádrže váží 108 t. K tomu je potřeba přičíst ještě váhu strojního zařízení a technologického zázemí.

Gigantické nádrže jsou umístěné kolem eskalátorů, takže je nemine nikdo z návštěvníků obchodního centra. Opláštění vyvolává pocit širokého oceánu, do kterého se upírá zrak všech kolemjdoucích.

Autor: Roman Rak

Mořská akvária jsou okouzlující jak při denním, tak při nočním osvětlení.

Autor: Roman Rak

Akvária jsou zhotovena z akrylátu (nikoliv ze skla!) od firmy Lucite International. "Skla" nádrží byla vytvořeny z panelů polymetalmetakrylátové pryskyřice vyrobených formou Reynolds Polymer Technology Inc. USA. Tyto akrylátové panely se vyznačují vynikající optickou čistotou, zajišťují dokonalý pohled do akvárií a zároveň vysokou chemickou odolnost a pevnost celé konstrukce. Vzhledem k rozměrům nádrže nebylo technologicky možné vyrobit nádrže ze skla. Nejdelší délka vyráběné tabule skla v ČR je 6 m. Akrylátová technologie, díky svým specifickým molekulárním vlastnostem umožňuje slepovat stěny s obrovskou pevností tak, že bez upozornění nelze místo "sváru" opticky najít. Přední část každé nádrže (o celkové délce 14,8 m) je slepena ze tří částí! V zahraničí jsou takto běžně vytvářeny stěny podmořských průhledů v obrovských akváriích či oceánografických centrech, různých interiérech o délce desítek metrů.

Kranas vysoký (Selene vomer)

Autor: Roman Rak

Výrobu a komplementaci akvárií zajišťovala firma International Concept Management Inc., USA. Akrylátové panely byly slepeny neviditelnými spoji – chemicky svařeny speciální technologií. Nádrže včetně nainstalovaných umělých mořských korálů byly vcelku převáženy z USA ve speciálních kontejnerech, jejichž základní báze zároveň slouží jako stálá podstava nádrží. Rozměry nádrží byly konstrukčně zvoleny tak, aby se vešly na návěs kamiónu. Jinými slovy – rozměry našich nádrží byly limitovány omezeními dopravy, nikoliv technologickými možnostmi akrylátové technologie. Na své nynější místo byly dopraveny na válečkách ze speciálně k tomu postavenému "lešení".

Nelze si nevšimnout umělých korálů v obřích nádrží – proč nejsou pravé?
Z podobného důvodu, jaký jsem teď říkal – tady technologického. Vybavit interiér nádrží přírodními korály nebylo možné, protože by se neúnosně zvýšila hmotnost nádrží.
Autor: Roman Rak

Pravidelné úterní a sobotní krmení láká všechny živé tvory. I ty, kteří se přes den zdržují při dně, nebo jsou ukryti ve svých skrýších. Pro diváka nádherná podívaná, pro fotografa černá můra. Čelní skla odrážejí barevné reklamy protilehlých obchodů a těžko lze najít úhel, kde by nebyl nějaký nežádoucí odraz.

Autor: Roman Rak

Boční pohled na nádrž.
Na upoutávce návštěvníci získají základní informace o krmení ryb.

Autor: Roman Rak

Byly nějaké speciální stavební úpravy již na úrovni projektu Galerie Butovice?
Samozřejmě. Jedná se o složitý komplex nádrží, ke kterým patří i technologické zázemí – příprava a filtrace vody a další prvky. Při gigantických rozměrech nádrží nad sebou to představuje obrovskou váhu, kterou je nutno rozložit. Již při výstavbě obchodního centra podle příslušné projektové dokumentace se zhotovovaly speciální betonové patky, výztuže atd.

Sapínek modrozelený (Crysiptera cyanea), nazývaný v anglické terminologii modrý ďábel. Sapínek modrozelený patří k oblíbeným, často dováženým a chovaným druhem pro mořské akvárium. Jedná se o barevně velice variabilní druh. Jsou známy populace, u kterých má samec oranžový ocas a samice modrý, u jiných ras mívá samec i samice ocas modrý, u samice bývá průhlednější.

Autor: Roman Rak

Jaký je vztah mezi mořskými akvárii, kavárnou a barem ve vestibulu, ve kterém se jako nový architektonický prvek objevilo další akvárium?
Vše je integrální součástí našeho marketingového záměru. Kromě dvou obřích nádrží na protilehlé straně v prvním patře se tu nachází Café Aquarium (http://www.cafe-aquarium.cz/ ), které stylově ladí s atmosférou podmořského světa. Hned vedle stolečků v kavárně jsou ve zdech nádrže, kde naši hosté mohou pozorovat z bezprostřední vzdálenosti několika mála desítek centimetrů prostředí korálových útesů. Je zde šest menších nádrží (čtyři o objemu 300 litrů, po jednom o objemu 500 litrů, a jedno 700 litrů). Čelní stěny nádrží jsou konvexně nebo konkávně vypuklé, nádrže s čelní stěnou dovnitř mají tedy menší obsah, nádrže vypuklé směrem ven pak objem větší. Nádrže byly vyrobeny v ČR na zakázku, obsahují velice účinné vnitřní filtry.

Posezení vedle reefových nádržích je velmi příjemné a relaxující. Každá ze zde chovaných rybek je něčím zajímavá a neopakovatelná. Stolky u akvárií jsou zaplňovány vždy jako první.

Autor: Roman Rak

Kavárna má pak ještě hlavní, centrální osmistěnnou nádrž o objemu cca 5 200 litrů, která je umělým domovem žraloka černocípového útesového.

V centrálním vestibulu byl nedávno vytvořen bar, kde je v nábytkové barové stěně vestavěná nádrž o objemu 720 litrů (360 x 50 x 40 cm) s 22 terčovci různých barevných forem.

V mořském akváriu bývá podstatně méně rybek než v akváriu sladkovodním. To je dáno mnohem vyššími nároky na kvalitu vody, ale i chováním rybek. Některé úžasně zbarvené, drobné rybky jsou silně teritoriální, a tedy agresivní.

Autor: Roman Rak

Kdo se o nádrže stará, vlastní zaměstnanci?
O všechny nádrže, mořské a sladkovodní, se stará firma AKVA TOP s.r.o., která zajišťuje kompletní servis, tj. krmení ryb, čištění nádrží, chod technologického zázemí, doplňování o nové exempláře. Nové druhy ryb jsou pravidelně doplňovány o další zajímavé exponáty. Stejně jako ve sladkovodní akvaristice jsou nové přírůstky drženy v karanténních nádrží po dobu několika týdnů, abychom minimalizovali jakákoliv rizika.

Ve stojanech u obřích nádržích jsou bezplatně distribuovány velmi povedené brožurky, ve kterých se zájemce dozví mnoho zajímavého o chovaných exemplářích.

Autor: Roman Rak

Má Donaldsons něco podobného i jinde, třeba i v zahraničí?
Ne, ani v zahraničí, ani v ČR. Naším cílem je být originální. V některých nákupních centrech najdete hrající a svítící fontány, u nás mořská akvária. Nechceme nabízet jen tuctové dekorační či architektonické prvky. Naším cílem je kromě relaxu i vzdělání, něco, co lidem přináší i radost, nová poznání. V nádržích se pořád něco děje, ryby dorůstají, takže pozorný návštěvník, který k nám chodí pravidelně, najde vždy něco nového.

Všimnul jsem si, že u obřích nádrží jsou kapsy s brožurkami o chovaných druzích mořských živočichů. Jak vzniknul nápad s informativní brožurou "Obyvatelé našich akvárií?"
Ano, to je v souladu s naší filosofií poskytnout i nová poznání, vzdělávat. Bezplatně distribujeme barevnou příručku formátu A5, kde je na jednotlivých stranách popsáno detailně 34 nejdůležitějších chovaných exemplářů. Každá strana je věnována právě jednomu druhu. Čtenář se dozví základní informace o původu živočicha, jeho domovině, základních předpokladech pro chov a zejména sociální chování, případně zajímavosti, které přitahují. Samozřejmě, že příručka neobsahuje kompletně všechny druhy, protože nám přibývají další a další. V nádrži s korálovými rybami je asi 1 400 exemplářů, ve spodní nádrži je kolem stovky dravců dosahujících velikosti v řádech decimetrů až metrů (murény).

V příručce nalezneme české, latinské a anglické názvy ryb, jejich původ, zajímavosti o jejich chování v přírodních lokalitách i v nádržích. Příručka je pro návštěvníky identifikačním vodítkem.

Autor: Roman Rak

Příručky pomáhají návštěvníkům v identifikaci našich chovanců. Často můžete zde vidět ratolesti našich návštěvníků, jak hledají v nádržích popisované druhy. Jednu rybku děti poznají však okamžité – klauna očkatého. "Mamí, mamí, tady plave Nemo!" Tohle tu opravdu slyšíte často.

Čím byste k vám nalákali například člověka, který váhá mezi návštěvou Mořského světa na Praze 7 a Butovicemi?
Lidé k nám chodí rádi. Nádrže jsou pro ně neopakovatelným zážitkem, který při každé další návštěvě zanechává další a další vjemy, neboť svět pod vodní hladinou žije svým vlastním životem, každý den se zde odehrává něco jiného. Najdete u nás třetinu až polovinu druhů mořských ryb, které jsou chovány v Mořském světě v Holešovicích. Zde vstupenka pro dospělého stojí přes 200 Kč, u nás mají návštěvníci podívanou zadarmo, stejně jako ony brožury.

Kavárně Café Aquarium vévodí centrální 5000 litrová nádrž, ve které vytrvale krouží žralok útesový černocípý.

Autor: Roman Rak

Sedíme v kavárně a za zády nám majestátně proplouvá žralok černocípý útesový (Carcharhinus melanopterus). Odkud pochází?
Tento druh je velmi rozšířený v subtropické oblasti. Najdeme jej v rozsáhlém pásmu mezi 41° severní a 25° jižní šířky, mezi 19° až 119° západní délky (viz obrázek). Vyskytuje se jak v korálových útesech, tak i ve volném moři v hloubce 20 až 75 m. Vplouvá do pobřežních vod o hloubce několika mála desítek centimetrů. Jeho výskyt byl zaznamenán v brakických mangrovníkových i sladkých vodách. Žije ve vodách s teplotním rozpětím 20-27° C. Nejdelší zadokumentovaný exemplář měl délku 200 cm a vážil 13,6 kg. Průměrní jedinci dosahují spíše délky kolem 160 cm.


Žralok je pro mnohé symbolem chladnokrevného zabijáka. Je tenhle druh pro člověka nebezpečný?
V přírodních podmínkách žije samotářsky nebo v malých skupinách. Je to aktivní, velmi zdatný plavec. Živí se rybami, ale i hlavonožci a korýši. Je pravdou, že byly zaznamenány případy útoků na rybáře lovící ryby harpunou i na osoby, brodící se na mělčinách. Tento žralok útočí na lidské nohy ponořené do vody, protože si je plete s rybami (= útok z důvodu chybné identifikace oběti). Domorodci na Marshallových ostrovech se proto přes mělké vody nebrodí, ale zásadně plavou. Když domorodec vidí typickou žraločí ploutev s černou skvrnou, sedne si na mělčině na bobek a co nejvíce se ponoří. Ponořené tělo tohoto žraloka zastrašuje! Může způsobit sice vážná zranění ale vzhledem ke své velikosti ve srovnání s jinými žraloky není až tak nebezpečný. Je přesto evidován jako nebezpečný druh. Jeho přirozenými nepřáteli jsou velcí kanicové nebo jiné druhy žraloků.

Žraloku kontrastují drobné, sytě barevné rybky v nádržích, vestavěných do stěn kavárny. Na snímku Klaun uzdičkatý (Amphiprion frenatus).

Autor: Roman Rak

Tohle jsem ještě nikdy neslyšel. Je ještě něčím jiným zajímavý?
Žralok černocípý útesový je jeden z několika mála druhů žraloků, jež dokáží svým tělem plně vyskočit nad vodní hladinu. To mu umožňuje se rozhlédnout po okolí a správně se orientovat. Toto chování je nazýváno "spy-hopping" (špionážní skákání).

Zobec obecný (Chelmon rostratus)

Autor: Roman Rak

Bodlok žlutý (Zebrasoma flavescens)

Autor: Roman Rak

Přesto, že jsou žraloci obávání predátoři, jsou často sami kořistí lidského druhu. Co tento druh, může být sám ohrožen?
Je loven pro maso, které je sušeno, nakládáno do soli, uzeno nebo mraženo. Ploutve jsou ceněny pro výrobu žraločí polévky. Zejména z tohoto důvodu se počet jedinců ve volné přírodě snižuje a proto je tento žralok uváděn v červené knize ohrožených druhů v kategorii LR (Low Risk/Near Threatened), tj. není evidován jako druh na pokraji vyhubení ale v kategorii blízké tomuto stavu. Při nerozumném chování člověka, i tento druh může být ohrožen.

Připravujete nějaké další zajímavé aktivity? Plánujete nějaké změny?
Další akvária obřích rozměrů nezamýšlíme. Prostě je nelze již kam dát. Renovacemi nyní procházejí vnitřní interiéry nádrží v kavárně, včetně té se žralokem. Nádrže byly již dva roky staré, zaslouží si to. Chceme našim hostům ukazovat nejenom ryby, ale celkový život na korálovém útesu. Tedy komplexní pohled do světa pod hladinou. Ale to akvaristé již znají, zejména ti, co upřednostňují společenská, biotopní akvária.

Jste sám akvarista? Jaký je Váš vztah k životě pod vodou, k přírodě? Máte doma nějakého živého miláčka?
Domů spíše chodím jenom spát, většinu času trávím v práci. Mám rád adrenalinové sporty, o víkendech a volných chvilkách jsem na čerstvém vzduchu. Skáču padákem, dívám se na svět z výšky. Měl jsem možnost se podívat i pod mořskou hladinu na Velkém korálovém útesu v Austrálii a v Rudém moři. I šnorchlování mne uchvátilo a přineslo spoustu krásných pohledů, zážitků a vzpomínek. Akvárium? Teď na to není opravdu čas, ale možná, jednou ve vlastním domě, s rodinou, až se usadím. Časem může být, je to nádherný koníček.

Patrikovo srdce i ruce jsou opravdu otevřené!

Autor: Roman Rak

Znáte internetový portál AKVARISTA.cz?
Díval jsem se na stránky v souvislosti s připravovanou reportáží. Držím palce všem vašim aktivitám.

Co by jste vzkázal nebo poradil našim čtenářům, přátelům života pod vodní hladinou?
Tato reportáž vznikala postupně, po kouskách. Měli jsme s Tomášem Minaříkem spoustu času přemýšlet, naše vzájemné rozhovory s vámi, zástupcem AKVARISTA.cz, trvaly s přestávkami skoro čtyři měsíce. Vzniklo spoustu vzájemně inspirativních nápadů. S Tomášem oba víme, jak vás všechny zajímá akvaristická technika. A u nás je opravdu neobvyklá. Co takhle se domluvit na nějaké společné návštěvě, kde bychom ukázali nejenom krmení našich ryb, ale pro ty zvídavější pootevřeli i zázemí naší akvaristické kuchyně a pozvali vás jako skupinu na malou exkurzi s povídáním a vyměňováním zkušeností, postřehů a nápadů?

Bodlok pestrý (Paracanthurus hepatus)

Autor: Roman Rak

Takovou nabídku nedokážeme odmítnout! Děkuji za rozhovor.

V dalším pokračování si budeme povídat s majitelem firmy AKVA TOP s.r.o., panem Tomášem Minaříkem, která poskytuje komplexní akvaristické služby pro areál obchodního centra Galerie Butovice a zároveň se stará o celkový chod Cafe Aquarium.

Kontakty, informace:


Název expozice: Nákupní centrum Galerie Butovice - http://www.galerie-butovice.cz/...
Provozovatel: Donaldsons Czech Republic - http://www.donaldsons.co.uk/...
Adresa: Radlická 117, 158 00 Praha 5
Tel/fax: 234 141 001 / 234 141 002
E-mail: info@galerie-butovice.cz
Otevírací doba:
- Obchody 9-21 h
- Restaurace, kavárny 10-22 h
- Bowling 10-24 h
Vstupné:
- Bezplatné, přístupné 9-24h
Doprovodný program:
- Krmení potápěčem, každé úterý a sobota vždy 14 a 16h
(spodní nádrž dravců - 14h, horní nádrž - korálové ryby - 16h)
Mapa: http://www.mapy.cz/...
Doprava:
Metrem: stanice metra B – Nové Butovice; východ směr autobusové zastávky
Autobusem MHD:
130 Na Knížecí -> Sídliště Stodůlky
142 Nad Malou Ohradou -> Nové Butovice
149 Dejvická -> Nové Butovice
164 Bílá Hora -> Nové Butovice
179 Letiště Ruzyně -> Nové Butovice
184 Petřiny -> Nové Butovice
211 Velká Ohrada -> Nové Butovice
219 Bavorská -> Nové Butovice
225 Letiště Ruzyně -> Nové Butovice
256 Nádraží Radotín -> Nové Butovice
Café Aquarium: http://www.cafe-aquarium.cz, cafeaquarium@seznam.cz

Pro ty, kteří by se chtěli dočíst něco o mořských akvarijních rybách, zobrazených v následujícím přehledu, uvádíme pro úplnost ještě seznam české, více méně běžně v obchodech dostupné literatury a zajímavé webové odkazy:

Použitá literatura:

[1] Propagační příručka Obyvatelé našich akvárií, Galerie Butovice, volně dostupná ve stojanech u mořských nádrží

[2] Hynek Dařbujan. Průvodce mořskou faunou a flórou, Studio Press, 2001, 324 str., ISBN 80-902316-0-8

[3] David Alderton, Akvarijní a jezírkové ryby, Knižní klub, 2006, 400 str., ISBN 80-242-1633-7

[4] Dick Mills, Akvarijní mořské ryby, Slovart, 2004, 117 str, ISBN 80-7209-570-6

[5] Wood Elizabeth, Wood Lawson: „Určovací příručka pro potápěče“. Ryby a živočichové korálových útesů. Vydalo nakladatelství Svojtka & Co., 2004, 144 str., ISBN 80-7237-866-X

[6] Pete Harrison, Alex Misiewicz: Rudé Moře. Určovací příručka pro potápěče. Vydalo nakladatelství Svojtka & Co., 2003, 128 str., ISBN 80-7352-159-8

[7] Ewald Lieske, Robert Myers: Ryby korálových útesů – Indopacifik a Karibik, nakladatelství Svojtka &Co., 400 str., 2005, ISBN 80-7352-079-6



Zajímavé a užitečné www stránky:
http://www.reef.sk
http://www.cafe-aquarium.cz/
http://www.liveaquaria.com
http://www.fishbase.org
http://www.amonline.net.au
http://www.reefkeeping.com/
http://www.wetwebmedia.com/
http://www.morskeakvarium.cz
http://animaldiversity.ummz.umich.edu/...
http://www.edge-of-reef.com/
http://www.reef-guardian.com/
http://www.recif-france.com/
http://www.animal-world.com/
http://www.fishprofiles.com/
http://www.reef31.free.fr/
http://www.czechdesign.cz
http://www.koral.cz

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.