Pterophyllum scalare neexistuje

Autor: Hynek Just · 1.4.2007 · Článek #116 ·

Vědci z katedry ichtyologie univerzity v brazilském Sao Paulu (http://www2.usp.br/... přišli s velmi překvapivým, a pro naprostou většinu světových akvaristů také skandálním objevem. Dlouhodobá studie zaměřená na fylogenezi obratlovců na hlavním toku Amazonie a jejích největších přítocích prokázala, že všem dobře známý druh Pterophyllum scalare (skalára amazonská) nepochází původně z této oblasti.

malba: Pterophyllum scalare - Barrett zlatohlavý

Autor: Jan Burzanovský

Genetické testy prokázaly, že se jedná o uměle vyšlechtěný druh, vzniklý v laboratořích křížením terčovce Symphysodon discus a brakické rybky Monodactylus sebae, na přelomu 19. a 20. století. Stopy, které vědci sledovali, vedou téměř s jistotou do střední Evropy. Velmi reálná je tedy hypotéza, že hamburský obchodník a "importér" SIGGELKOW nedovezl, jak se traduje, v roce 1909 první kusy Pterophyllum scalare z Brazílie do Německa, nýbrž naopak – přibližně v tomto období podle brazilských vědců tyto "Frankenštejny" mezi rybami "exportoval" a vypustil do lokality středního toku Amazonie.

Monodactylus sebae
Obrázek převzat z http://www.vergari.com/...


Symphysodon discus Heckel

Autor: Pavel Mžourek

Vzhledem k velmi vyspělé schopnosti reprodukce se skaláry záhy rozšířily zejména na středním a dolním toku této řeky. Podle dosud zjištěných údajů spolupracoval obchodník SIGGELKOW ještě se známým cestovatelem a experimentálním ichtyologem ARAJEM NAMRMICEM. Zejména pro akvaristy, kteří se specializují na tzv. odchytové formy skalár, je tato informace šokující.

Tuto exklusivní zprávu máme ověřenou díky našemu napojení na výše citovanou universitu (jeden z našich dřívějších přispěvatelů je v Brazílii momentálně na stáži). Jakmile budeme vědět o zmíněné novince, která možná postaví celý akvaristický svět naruby, více, budeme vás samozřejmě informovat.

Dokument vytištěn z portálu AKVARISTA.cz (www.akvarista.cz). Použití článku pouze pro soukromé studijní účely.
Jakékoliv šíření článku nebo i jeho části je zakázáno.